- Keşkül-ü Fukara
- Saray Lokması
- Zerde
Keşkül-ü Fukara: Sadece dört malzeme ile yapabileceğiniz oldukça hafif, sütlü tatlı sevenlerin gözdesi olan bir lezzet.
KAYNAK: Yemek.com
Malzemeler:
- 1 litre çiğ süt (ya da pastörize süt)
- 1,5 kahve fincanı
- toz badem
- 5 yemek kaşığı
- pirinç unu
- 1su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Çiğ sütü bir tencerenin içerisine alın ve havalandırarak güzelce kaynatın. Ardından karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Tencerenin içerisindeki süte toz şeker, toz badem ve pirinç ununu ilave ederek ocağa alın. Karıştırarak pişirmeye başlayın. Piştikçe kıvamı yoğunlaşacak ve lezzeti güzelleşecektir. Kıvam alınca ocaktan alın ve karıştırarak hafif ılıtın. Ardından kaselere ya da kuplara pay edin ve buzdolabında birkaç saat soğutun. Soğuttuktan sonra üzerini süsleyerek servis edin.
Saray Lokması: En tatlı geleneklerimizden biri olan lokmayı aslında yeni versiyonlarıyla da tanıyoruz. Ama benim vereceğim tarif en eskilerden, Osmanlı saray mutfağından.
Malzemeler:
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kuru maya
Şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 3-4 damla limon suyu
Kızartmak için:
- 3/4 su bardağı ayçiçek yağı
Yapılışı:
Öncelikle şerbetini hazırlayalım; su ve şekeri bir tencereye alın ve ocağın altını açıp, şeker eriyene dek karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın ve ardından limon suyunu ilave edip 2-3 dakika daha kaynatın ve altını kapatıp soğumaya bırakın. Hamuru için; bir yoğurma kabına ılık suyu, mayayı, tuzu ve şekeri alın ve maya eriyene dek karıştırın, ardından bu şekilde bir 5 dakika bekletin. Ardından unu ilave edin ve güzelce karıştırın, krep hamurundan daha yoğun bir hamur elde etmiş olacaksınız. Hamurun bulunduğu kabın ağzını streç filmle kapayın ve bu şekilde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Bolca ayçiçek yağını bir kızartma tavasına alın ve güzelce kızdırın. Hamur mayalandıktan sonra hamuru biz buzdolabı poşetine koyun, poşetin ağzını bağlayın ve poşetin alt köşesini makasla bir miktar kesin. Kestiğiniz bu köşeden her seferinde ceviz büyüklüğünde olacak şekilde hamurlar sıkın elinizle hafifçe yuvarlayıp, ortasına parmağınızla bir çukur açın ve kızgın yağa atın. Tüm hamuru bu şekilde yağa atıp güzelce kızarttıktan sonra delikli bir kepçeyle yağdan alın ve soğumuş olan şerbetin içerisine atın. Lokmaları şerbetin içerisinde çok da bekletmeden alın ve ılık olarak servis edin. Dilerseniz servis ederken tarçın ya da toz fıstıkla da süsleyebilirsiniz.
Zerde: İçinde bulunan safran, o dönemlerde de oldukça değerli bir ürün olduğundan, kendisi özel günlerin, özel sofraların gözdelerindenmiş desek yeri. Siz de en özel sofralarınızda ona yer vermek isterseniz diye tarifini paylaşıyorum.
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı pirinç (osmancık veya baldo)
- 6 su bardağı su
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 tutam safran
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 2/3 çay bardağı gül suyu
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık