- Gül Şerbeti
- Nar Şerbeti
- Yasemin Şerbeti
Gül Şerbeti: Gül hoş kokusu ve tadı sebebiyle başta reçel olmak üzere Osmanlı mutfağından eksik edilmezdi.
KAYNAK: Mynet
Malzemeler:
- 1 kase dolusu gül yaprağı
- 2 su bardağı toz şeker
- 5 bardak su
- limon suyu
Şekeri ve suyu bir tavaya koyup kaynamaya başlayıncaya kadar ısıtın. Kaynadıktan sonra mutlaka altını kapatın. Gül yapraklarının beyaz yapraklarını ayıklayıp, renkli yapraklarını bir kaba doldurun ve limon suyuyla birlikte ovalayın. Yaprakları ovmayı bitirdikten sonra şerbeti bu kaba alın ve 12 saat boyunca dinlendirin. 12 saat sonunda şerbeti süzüp, soğuk olarak servis edin.
Nar Şerbeti: İçinden binbir bereket fışkıran nar başta Saray mutfağı olmak üzere her zaman sevilerek tüketilmiştir.
KAYNAK: Mynet
Malzemeler:
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 kilo nar
- 1,5 litre su
- 1 kabuk tarçın
- 1 çay kaşığı zencefil
- 2 karanfil, 2 tane karabiber
- limon tuzu
Yapılışı: Narın tanelerini ayırdıktan sonra tüm baharatları ve suyu bir tencereye ekleyip malzemelerin üstüne narı ilave edin. Karışım kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynamasına müsaade edin. 10 dakika kaynayan karışımı süzüp üstüne şeker ve limon tuzu ekleyin. Şeker karışımın içinde eriyene kadar karıştırarak kısık ateşte bekletin. Şeker eridiğinde şerbetinizi soğumaya bırakın. Buzdolabında soğuttuktan sonra nar şerbetiniz içmeye hazır.
Yasemin Şerbeti: Sakinleştirici etkisiyle bilinen yasemin bitkisinin şerbeti pek hoş oluyormuş. Sakinleşmek isteyenler için tarif aşağıda.
Malzemeler:
- taze yasemin çiçekleri
- 1 adet limon
- 3 bardak toz şeker
- 5 bardak su
Yapılışı: Yasemin yapraklarını nazikçe ayıklayıp birbirinden ayırın ve derin bir kaba alın. Kaba aldığınız yasemin yapraklarının üstüne limonu sıkın ve şekerli suyu ekleyin. Daha sonra yasemin yapraklarını bu karışımın içinde ovun. Ovmayı bitirdiğiniz karışımı cam bir kavanoza boşaltın ve bir gün boyunca ağzı kapalı olarak bu kavanozda saklayın. 1 gün sonra şerbeti cam bir şişeye süzüp buzdolabında soğumaya bırakın. Şerbetiniz soğuduktan sonra içmeye hazır.