Salatalar

  1. Kuş Otu Salatası
  2. Cibes Salatası
  3. Mastave
Kuş Otu Salatası: Çok güzel bir lezzet, çok hoş bir salata “Kuş Otu Salatası“. Üstelik baharda yere eğilip her yerden toplayabileceğiniz bir ottan yapılıyor. 

                                                            KAYNAK: Kuzubudu.com

 
Malzemeler:

1 demet Kuş Otu
2 diş Sarımsak
4 - 5 çorba kaşığı Zeytinyağı 
1/2 Limon ya da nar ekşisi veya sirke
150 - 200 gr Yoğurt 
50 gr Ceviz
 Yapılışı:
Kuş otlarını sirkeli suda bırakarak dezenfekte edin. Sirkeli sudan aldığınız kuş otlarınızı bir kaç su yıkayın. Sarımsaklarınızı döverek sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın. Kuş otlarınızı istediğiniz büyüklükte bölerek tabağınıza serin. Kuş otlarınızın üzerine tuz, zeytinyağı ve limonunuzu ekleyin.
 Sarımsaklı yoğurdunuzu üzerine koyun. Ceviz içlerinizi hafifçe parçalayarak yoğurdun üzerine serpin.
Artık salatanızı servis edebilirsiniz, afiyet olsun. 

Cibes Salatası: Cibes, karnabahar ve lahana koparıldıktan sonra onların köklerinden filizlenip gelişir. Hem karnabaharınkine hem de lahananınkine aynı ad veriliyor. Karnabaharınkiler koyu yeşil, lahananınkiler ise daha açık yeşil olanlar. Salatanızı bir çeşitten de iki çeşitten de yapabilirsiniz. 



                                                                 KAYNAK: kuzubudu.com

Malzemeler:

300 gr Cibes
50 - 60 gr Peynir Beyaz ya da Tulum
2 - 3 çorba kaşığı Zeytinyağı
2 diş Sarımsak
1/2 adet Limon
1 avuç Ceviz
Tuz

Yapılışı:
Cibesleri uygun büyüklüklerde keserek biraz tuz attığınız kaynar suya koyun. Cibesler haşlanırken sarımsakları soyup havanda dövün, tuzunu ekleyin. Sarımsaklarınızı bir tabağa alın ve üzerine zeytinyağı ve limonu ekleyin. Karışıma beyaz peyniri de koyup ufalayın. Cibeslerini tencereden alın ve süzerek tabağa koyun. Hazırladığınız karışımı cibesin üzerine dökün. Hafifçe dövülmüş cevizi üzerine serpin.

Mastave: Osmanlı yemeği sevenler için kolay, hızlı ve ekonomik bir saray yemeği. Bir çeşit cacık mastave. Fatih imareti için her gün alınan 50 okka yoğurt ve pazının 13 Haziran 1469 tarihli Divan üyelerinin yemeğinde olduğu gibi “mastave” yapımında kullanıldığı sanılmaktadır.

                                                            KAYNAK: kuzubudu.com

 Malzemeler:

1 demet pazı
2 - 4 diş sarımsak
Çörek otu
350 gr yoğurt
Tuz

Yapılışı:

Mümkün olduğunca iri yapraklı bir pazı alarak yapraklarını ayırın. Saplarını boyuna kesin, bir kaç parçaya bölün. Kaynayan tuzlu suya atarak 4 - 5 dk kadar haşlayın. Tencereden alarak suyunu süzün. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve çörek otu ekleyin.

Osmanlı Mutfağı

Osmanlı mutfağı, İstanbul'da sarayda ve saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından, 15. yüzyıld...