Çorbalar

  1.  Çeşm-i Nigar Çorbası
  2.  Bademli Çorba
  3.  Meyir Çorbası 

 Çeşm-i Nigar Çorbası: Mercimek çorbasının özel bir çeşidi olan bu çorba için süt, limon suyu ve yumurta sarısının karışımı ile özel bir terbiye hazırlanır. Sofralara oldukça yakışan bu nefis çorba, her çeşit menü ile uyumludur.



 KAYNAK: youtube

Malzemeler: 

 1 büyük baş soğan

1 küçük çay bardağı sıvı yağ

4 yemek kaşığı un

1 su bardağı kırmızı mercimek

2 litre su (10 su bardağı)

Yeteri kadar tuz

Terbiyesi için:

1 su bardağı süt

1 limonun suyu

2 yumurta sarısı

Sosu için:

Tereyağı

Nane

Pul biber

Yapılışı:

Çeşmi Nigar Çorbası için ilk olarak, Soğanı yemeklik doğrayın, sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar soteleyin. Ardından unu ekleyip un kokusu çıkana kadar kavurun. 2 litre suyu ve yıkadığınız mercimekleri de ekleyip mercimekler pişene kadar kaynatın. Bu aşamada çorbamızın terbiyesi için tüm malzemeleri güzelce çırpın. Pişen çorbanızı ocaktan alıp blenderdan geçirin bir taraftan da hazırladığınız terbiyeyi yavaşça ekleyin. Blenderdan geçirdiğiniz ve terbiyesini eklediğiniz çorbayı tekrar ocağa koyun, tuzunu ayarlayıp 1-2 taşım kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Sosunu hazırlayıp krokan ekmekleriniz ile servis edin.

Bademli Çorba: Osmanlı mutfağında badem, ceviz, fıstık ve fındık gibi yemişler yemeklerde ve misafirler için hazırlanan sofralarda sıklıkla kullanılırdı. Bademli çorba da özellikle Ramazan ayında iftar yemekleri için yapılan çorbalardan biridir. Sade, şık görünümlü ve iştah açan bir başlangıç çorbasıdır. 

                                                        KAYNAK: Nefis Yemek Tarifleri


Malzemeler:

150 gram kabuksuz badem

3 yemek kaşığı tereyağı

1/4 (çeyrek) çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1/2 (yarım) muskat rendesi

2,5 su bardağı süt

1/2 (yarım) su bardağı un

4 su bardağı kemik suyu

Yapılışı:

Öncelikle kabuklu bademleri üzerine sıcak su ekleyerek 3-4 dk ocakta kaynatın ve kabuklarını soyun. Tereyağı ve zeytin yağında bademleri kavurun 3 dk. Kadar ( bademlerden biraz ayırın, süslemek için). Unu ilave edin ve un kokusu çıkana kadar ortalama 3 dk. kadar kavurun. Unumuz kavrulduktan sonra kemik suyu ilave edelim. Unumuzu açalım ve durmadan çırpalım. Kemik suyundan sonra sütümüzü ilave edelim:). Tuz, muskat ve karabiber ilave edelim. Kaynayana kadar çırpmaya devam edelim. Çorbamız kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dk. Daha pişirelim.

Meyir Çorbası: Meyir çorbası bol bakliyatlı, ayranla hazırlanan bir çorba çeşididir. İçerisinde aşurelik buğday, nohut, kuru fasulye bulunur. Tereyağı ve pul biberle hazırlanan sosun dışında, çorbanın üzerine gezdirilen bir kaşık kadar pekmez ile de sunum tamamlanabilir.

                                                          KAYNAK: Nefis Yemek Tarifleri


Malzemeler:

1 kg yoğurt

1 kase dövülmüş buğday

1 kase nohut

nane

tuz

Yapılışı:

Yazın en çok yaptığınız çorba; öncelikle buğday ve nohut haşlanır. Yoğurt katı ayran kıvamına getirilir. Haşlanan nohut ve buğday ayranın içine eklenir. Yeteri kadar tuz eklenir, kaselere konulur. Üzerine nane serpilir.

Osmanlı Mutfağı

Osmanlı mutfağı, İstanbul'da sarayda ve saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından, 15. yüzyıld...