Ana Yemekler

  1.  Şehzade Kebabı
  2. Piliç Topkapı
  3. Mutancana
Şehzade Kebabı :Sayısız şehzade yetiştirmiş güzide memleket Amasya'nın saray mutfağından çıkma bir yemektir. Eskiden saray sofralarında yendiği için günümüzde de davet sofralarına kendine yer bulmuştur.


KAYNAK: Nefis Yemek Tarifleri


Malzemeler

1 kg kuşbaşı dana eti

5 adet patlıcan

3 yemek kaşığı sıvı yağ

2 adet soğan

4-5 adet yeşil biber

4-5 diş sarımsak

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Tuz

1 yemek kaşığı domates salçası

2 su bardağı et suyu

Üzerine                                                                                                   

2 adet domates

Soğan dilimleri

Biber

Yapılışı

Kuşbaşı doğranmış dana eti düdüklü tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ile doldurulur.

Tencerenin kapağı kapatılmadan bir süre kaynatılarak üzerinde biriken köpükler bir kaşık yardımı ile alınır. Ardından kapak kapatılarak orta ateşte buhar çıkana kadar pişirilir. Buhar çıkmaya başladığında buhar düğmesini aşağıya doğru indirerek kısık ateşte 10 dakika daha pişirilir. Patlıcanlar çizgili soyularak küpler halinde doğranır. 20 dakika kadar tuzu suda bekletilir. Bu sırada pişen etler düdüklünün havası kontrol edilerek kapağı açılır ve etlerin suyu süzülür. Suyu süzülen patlıcanlar havlu kağıt ile kurulanarak bol kızgın yağda kızartılır. Ayrı bir tencereye 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alınarak 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur. Bir süre sonra yeşil biberler de doğranıp ilave edilir. Sarımsaklar da eklenerek karıştırılır ve kavrulmaya devam edilir. Karabiber, pul biber, tuz ilave edilerek karıştırılır. Son olarak haşlanan etler ilave edilir ve karıştırılarak ocaktan alınır. Toprak kabımıza kızartılan patlıcanlar düzgün bir şekilde alınır ve hazırlanan etli karışım da alınarak her yeri eşit olacak şekilde karıştırılır. Üzeri domates dilimleri ve biberle süslenir. Yemeğin sosu için ayrı bir kap içerisinde 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 su bardağı et suyunda ezilerek yemeğin üzerine gezdirilir. 180 derece fırında domates ve biberler pişinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

 Piliç Topkapı: İç pilavı kemiksiz tavuk eti parçalarına sarılarak hazırlanan her menüye yakışan enfes bir lezzet.
                                                             KAYNAK: Nefis Yemek Tarifleri



Malzemeler :

8 adet kemiksiz tavuk but                                               
1 su bardağı pirinç
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım paket kuş üzümü
Yarım paket dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı nane
Yarım çay kaşığı karabiber
1, 5 çay kaşığı tuz

Üzerine;
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı su
 
Yapılışı:
Öncelikle pirincimizi yıkayıp süzüyoruz.
Tencereye yağlarımızı alıp eritiyoruz.
Ardından fıstık ve üzümü ekliyoruz.
Biraz çevirip ince doğradığımız soğanları ekliyoruz.
Soğanlar kavrulunca pirinci ve baharatları ekliyoruz.
Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip karıştırıyoruz (fırında da pişeceği için hafif diri kalmalı).
Tavuk butlarımızı tuzlayıp bir kaseye yerleştiriyoruz.
İçine 1 yemek kaşığı kadar pilav koyuyoruz.
Üzerini kapatıp gerekirse kürdanla tutturuyoruz.
Tavukları ters çevirip fırın kabına yerleştiriyoruz(Küçük bir fırın kabına hafif sıkışık şekilde koyarsak açılma olmayacaktır).
Daha sonra hazırladığımız sosu tavukların üzerine bolca sürüyoruz.
180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika üzerleri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
5 dakika dinlendirip servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Mutancana: Osmanlı yemeklerinin bir özelliği de meyve ve yemişlerle kırmızı eti yan yana getirebilmek. Karşınızda düşük sıcaklıklarda uzun uzun pişirilen kuru meyveli bir et yemeği var. sizler de mutancanayı saray mutfağında pişirilen usulle kendi sofranıza taşımak için aşağıdaki tarife bakabilirsiniz.
                                                           KAYNAK: youtube

Malzemeler
600 gram iri doğranmış kuzu kol
Yarım su bardağı kabukları soyulmuş iç badem
1 yemek kaşığı sıvı yağ + 2 yemek kaşığı tereyağı
12 adet arpacık soğanı veya 1 baş iri doğranmış soğan
10 adet kuru kayısı
5 adet kuru incir veya erik kurusu
1 su bardağı kuru üzüm veya taze kırmızı üzüm
Tuz, karabiber, kekik
500 ml et suyu

Yapılışı:
Etleri tuz ve karabiber ile ovun.
Kızgın yağda etleri mühürleyip çok karıştırmadan ters yüz yaparak kızarana dek pişirin.
Ardından soğanları ekleyip bir süre kavurun.
Bademleri de aynı şekilde kavurduktan sonra et suyunu, kemiği ve kuru meyveleri ekleyip ocağın altını kapatın.
Yemeği derince bir fırın kabına alıp üzerini folyo ile kapatın ve 145-150 derecede ısıtılmış fırında 2-2, 5 saat pişirin.
Düşük sıcaklıkta uzun süre pişen etler yumuşacık oluyor ve kuru meyveler ile öyle güzel bir uyum yakalıyorlar ki şu ana dek bu yemeği tadan herkes çok beğendi.



Osmanlı Mutfağı

Osmanlı mutfağı, İstanbul'da sarayda ve saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından, 15. yüzyıld...